Persoanele cu un grad ridicat de sensibilitate au nevoie de sprijin și înțelegere din partea noastră pentru a se simți confortabil și acceptate. Trebuie să fim atenți la mediul înconjurător, la modul în care ne exprimăm emoțiile și să respectăm nevoia lor de spațiu și timp pentru refacere. Aceste persoane au o lume interioară bogată și vibrantă, iar relația noastră cu ele poate aduce o mare îmbogățire sufletească dacă suntem deschiși și empatici.

O persoana extrem de sensibila are sistemul nervos mult mai dezvoltat decat restul lumii.

Acest tip de persoane sunt intuitive, empatice si pot deveni foarte usor suprastimulate. De multe ori se simt acaparate de mediul inconjurator si se retrag intr-o lume interioara bogata si vibranta.
Construirea si mentinerea unei relatii sanatoase poate reprezenta o incercare destul de dificila pentru astfel de persoane. Ca natura, indivizii extrem de sensibili sunt dificil de inteles. Pentru ca simt totul atat de profund, reactiile lor sunt oarecum iesite din comun si ar putea sa confere o stare de confuzie sau frustrare celor din jur. De multe ori, persoanele apropiate lor se vor simti excluse iar un simplu prieten se va simti extenuat de nivelul lor superior de stimulare emotionala.

Persoanele cu un grad ridicat de sensibilitate trebuie sa aiba mai mare grija de ele insesi decat alte persoane pentru a mentine o stare normala de sanatate. Acest lucru se poate efectua cu ajutorul unei comunitati de persoane ce ii sustin si care sunt dispuse sa ii ajute in acest sens.

Iata 14 lucruri pe care le puteti face pentru a ajuta o persoana apropiata cu un grad ridicat de sensibilitate:

1. Sa nu va surprinda daca o persoana extrem de sensibila dispare de pe radar pentru cateva zile.
Se extenueaza foarte repede din punct de vedere emotional si au nevoie de mai mult timp decat o persoana normala pentru a se reface. Lasati-i in pace pana cand au reusit sa isi revina.

2. Daca locuiti impreuna, faceti un efort si incercati sa pastrati un mediu cat mai curat.
Persoanele extrem de sensibile sunt foarte usor acaparate de dezordine.

3. Evitati sa intrati in dezbateri politice sau religioase.
Persoanele extrem de sensibile prezinta un interes crescut pentru aceste subiecte si isi sustin foarte vehement opiniile. Se vor enerva si se vor simti ofensate de parerile contrare, chiar daca va verbalizati dezacordul intr-un mod cat mai diplomatic.

O persoana cu un nivel inalt de sensibilitate nu se descurca foarte bine intr-un conflict. Sunteti liberi sa discutati despre subiecte comune legate de opiniile voastre politice – dar acolo unde argumentele voastre se intretaie, cadeti de acord ca nu puteti cadea de acord.

4. Acordati-i destul spatiu atunci cand are nevoie sa lucreze la un proiect.
Au un simt mai dezvoltat de concentrare si de cele mai multe ori, se vor pierde in mijlocul celor mai importante sarcini. Distragerile ii pot enerva cu adevarat.

5. Nu recrutati o astfel de persoana ca partener pentru activitatile fizice.
Desi multi adora sa se implice in activitati fizice, astfel de persoane prefera sa indeplineasca programele de exercitii in solitudine. Conexiunea unei persoane extrem de sensibile cu propriul sau corp este spirituala, nu sociala.

6. Daca mergeti impreuna la o petrecere, acceptati ca persoana extrem de sensibila va dori sa plece mai devreme decat voi.

7. Nu va asteptati ca un prieten extrem de sensibil sa se bucure prea tare de planurile decise in ultimul minut.
Prefera sa stie de la inceput cum le va arat ziua, asa incat vor avea timp sa se pregateasca. Faptul ca le modificati itinerariul nu va fi receptat cu bucurie.

8. Fiti cinstiti in privinta emotiilor negative pe care le simtiti.
O persoana extrem de sensibila va recepta astfel de sentimente si va simti o nevoie disperata de a le intelege. Faptul ca le spuneti sunt bine ii va nedumeri si ii va indeparta – se vor intreba unde au gresit.

9. Incercati sa nu va simtiti ofensati atunci cand cineva apropiat care se incadreaza in aceasta categorie de oameni va critica.
Au ochi pentru detalii si incearca doar sa ajute. O persoana extrem de sensibila va face astfel daca se simte confortabil in preajma voastra.

10. Cand va aflati intr-un spatiu inghesuit, cel mai probabil ca persoana extrem de sensibila se va rezuma la tacere.
Nu va faceti griji in privinta lor sau nu ii presati pentru a-i face sa vorbeasca cu voi. Nu sunt suparati – doar au foarte multe informatii de procesat.

11. Nu presati o astfel de persoana sa se apuce de baut sau de droguri.
S-ar putea sa resimta efectele secundare mult mai diferit fata de oamenii normali.

12. Incurajati-i proiectele creative.
Astfel de proiecte le confera persoanelor sensibile o mult necesara eliberare mentala si fizica. Nu incercati sa ii comercializati. In cazul unei astfel de persoane, arta este personala si terapeutica, nu ii intereseaza sa isi vanda creatiile.

13. Fiti constienti de volumul vostru vocal.
Persoanele cu un grad ridicat de sensibilitate se pot simti asaltate si acaparate atunci cand mediul inconjurator devine prea zgomotos si in special atunci cand alte persoane tipa una la cealalta.

14. Promovati sinceritatea dintre voi doi.
Nu ii acuzati ca se plang atunci cand in sfarsit vin la voi.

Elaine N. Aron, autoare a O persoana extrem de sensibila, scria ca, „Aristotel stia sa explice acest fenomen cel mai bine si se presupune ca ar fi intrebat Ai prefera sa fi un porc fericit sau un om nefericit? Persoanele extrem de sensibile prefera sentimentul placut de a fi foarte constiente, foarte umane, chiar daca ceea ce noi vom descoperi nu este o cauza de bucurie.”

Amicul vostru mai sensibil s-ar putea sa nu fie mereu in cea mai buna stare – dar relatia voastra cu o astfel de persoana va va imbogati foarte mult sufletul. Folositi aceste strategii pentru a va cultiva starea de spirit. Veti fi multumiti ca ati facut-o.

Titlu: Caracteristici ale persoanelor extrem de sensibile

Persoanele cu un grad ridicat de sensibilitate se caracterizează prin sistemul nervos mult mai dezvoltat decât restul lumii. Acești indivizi sunt intuitive, empatice și pot fi ușor suprastimulați. Ei simt totul profund și au o reacție mai intensă la stimulii din mediul înconjurător. Deși sunt dificil de înțeles, aceste persoane au o lume interioară bogată și vibrantă.

Titlu: Provocările relaționale ale persoanelor extrem de sensibile

Construirea și menținerea unei relații sănătoase poate fi dificilă pentru persoanele cu un grad ridicat de sensibilitate. Reacțiile lor intense și ieșite din comun pot crea confuzie sau frustrare celor din jur. Persoanele apropiate se pot simți excluse, iar prietenii se pot epuiza din cauza nivelului lor superior de stimulare emoțională. Este important să se ofere sprijin și înțelegere acestor indivizi pentru a menține o stare normală de sănătate mentală.

Titlu: Cum să ajutăm persoanele extrem de sensibile

Există câteva lucruri pe care le putem face pentru a ajuta o persoană apropiată cu un grad ridicat de sensibilitate:
1. Să le oferim timp și spațiu atunci când au nevoie să se recupereze emoțional.
2. Să menținem un mediu curat și ordonat în jurul lor, pentru a evita suprastimularea.
3. Să evităm dezbaterile politice sau religioase, care pot provoca reacții puternice și sentimente de ofensă.
4. Să le acordăm spațiu atunci când lucrează la proiecte, deoarece au nevoie de concentrare și se pot enerva din cauza distragerilor.
5. Să fim conștienți că preferă activități fizice solitare și să nu insistăm asupra participării lor în activități sociale.
6. Să respectăm dorința lor de a pleca mai devreme de la petreceri sau evenimente sociale.
7. Să comunicăm planurile cu anticipare și să evităm modificările de ultim moment, pentru a le permite timp să se pregătească mental.
8. Să fim sinceri în privința emoțiilor noastre negative, dar să avem grijă cum le exprimăm, pentru a nu-i nedumeri sau îndepărta pe aceste persoane sensibile.
9. Să nu ne simțim ofensați atunci când sunt critici cu bune intenții și să-i ascultăm cu deschidere.
10. Să nu presăm persoanele extrem de sensibile să consume alcool sau droguri, deoarece pot avea efecte secundare mai intense decât în cazul altora.

3 thoughts on “14 metode prin care puteti ajuta o persoana extrem de sensibila sa se dezvolte

  1. Este important sa intelegem ca promovarea online nu este o solutie magica, ci un proces continuu care necesita efort si dedicare. Articolul subliniaza aceasta idee si ofera sfaturi valoroase pentru cei care doresc sa-si dezvolte prezenta online.

  2. Sunt impresionat de profunzimea analizei facute in acest articol si de atentia acordata detaliilor. Autorul demonstreaza o intelegere clara a subiectului si ofera sfaturi practice care pot fi aplicate imediat.

  3. Articolul este foarte interesant si ofera multe informatii utile despre tehnici de promovare online. Mi-a placut modul in care sunt prezentate exemple concrete si strategii eficiente pentru cresterea vizibilitatii unui site.

Comments are closed.