Cum poti sa cumperi un bilet de autobuz, sa faci o programare la un medic, sa poti gasi un apartament sau pur si simplu sa petreci timp alaturi de oameni noi, toate intr-o tara straina?
Ei bine, toate acestea si multe altele pot fi facute (mai usor) daca stapanesti limba vorbita in acea zona sau o limba de circulatie internationala.
Fie ca decizi sa te muti undeva pentru continuarea studiilor, pentru un job nou sau doar pentru o vacanta, am pregatit pentru tine cateva sfaturi care te vor ajuta sa inveti mai repede o limba straina.
Citeste, citeste, citeste
Simti ca experimentezi deja-vu? Cu siguranta nu esti singur. „Citeste mai mult” pentru a-ti imbunatati capacitatea de a scrie este un sfat obisnuit tocmai pentru ca functioneaza!
Cu cat citesti mai mult, cu atat inveti mai multe cuvinte noi, combinatii interesante si expresii utile, pe care apoi le poti folosi in propriile texte sau in diferite conversatii. Ce ar trebui sa citesti?
Orice! Mai degraba este o chestiune de a avea o gama cat mai larga de texte lecturate si de a citi cat mai des posibil: romane, non-fictiune, bloguri, reportaje din ziare, articole de reviste, orice ai la indemana.
Renunta la cuvintele inutile
Daca vrei sa aduci textele tale in limba engleza la un alt nivel, asigura-te ca renunti la cuvintele de umplutura precum foarte, cu adevarat, destul, bine, extra, super si altele asemanatoare.
S-ar putea sa te intrebi cum stergerea catorva cuvinte simple poate aduce un beneficiu atat de mare textelor tale. Ideea este, de fapt, ca toti acesti termeni sunt inutili. Ei nu spun mai nimic, iar chiar si fara aceste cuvinte textul tau va spune acelasi lucru – doar ca va fi mult mai usor de citit!
De asemenea, incearca sa inlocuiesti expresia „foarte/cu adevarat + adjectiv” cu un adjectiv care exprima mai mult prin mai putine litere. De exemplu, in loc de foarte foame, scrie lihnit.
Nu scrie alerga foarte repede, ci sprinteaza. Foloseste murdar in loc de foarte murdar. Exista sute de astfel de adjective de intensitate in engleza. Nu-ti fie teama sa le folosesti.
Cauta sinonime
Odata ce ai eliminat cuvintele inutile si lipsite de sens din textele tale, este timpul sa cauti un inlocuitor mai bun pentru acestea. In acel moment, prietenul tau cel mai bun va fi dictionarul de sinonime.
Cu ajutorul lui poti inlocui cuvantul pe care il folosesti prea des cu o alternativa mai interesanta, mai potrivita sau mai eleganta (ex: panza – tesatura; bani – numerar; fericit – bucuros; a decora – a infrumuseta; imbunatateste – sporeste).
Daca acorzi atentie vocabularului, textul tau va castiga in originalitate si va parea mai cultivat. Dar ai grija sa nu exagerezi! Textul tau ar trebui sa sune cat mai natural posibil si, in acelasi timp, sa aiba sens pentru cititorii pentru care scrii.
Foloseste expresii
Combinatiile de doua sau mai multe cuvinte, care apar de obicei impreuna, formeaza adesea asa-numitele conexiuni stabilite (sau colocatii) – desi putem combina partile individuale cu alte cuvinte.
De exemplu, expresia in engleza „ploaie abundenta”/heavy rain: din punct de vedere gramatical, este in regula sa spui „ploaie puternica”, dar vorbitorii nativi care sunt obisnuiti cu „ploaia abundenta” vor considera ciudata o alta exprimare.
Daca vrei sa-ti extinzi aria de astfel de expresii folosite in limba engleza, poti incepe cu un cuvant de baza (de exemplu, faceti, obtineti, rupeti, spuneti), pentru ca mai apoi sa cauti toate combinatiile in care apare de obicei.
Cunoaste-ti audienta
Atunci cand scrii un text sau cand te pregatesti pentru un discurs, este extrem de important sa poti adapta textul la persoanele carora mesajul tau este adresat.
Gandeste-te la urmatorul aspect: cu siguranta folosesti un alt tip de exprimare atunci cand iti actualizezi CV-ul decat atunci cand scrii un eseu pentru un seminar de facultate sau cand creezi un articol pentru blogul tau.
Exista doua lucruri principale: alegerea cuvintelor potrivite si apoi alegerea stilului sau a tonului potrivit. Asadar, ia in considerare intotdeauna:
Pentru un text/discurs de natura mai formala (cum ar fi o cerere la universitate, o scrisoare de intentie a unui solicitant de locuri de munca sau un eseu) vei tine cont de faptul ca acestea:
• de obicei sunt mai dezvoltate, au propozitii mai lungi, iar ideile individuale sunt elaborate mai detaliat
• de obicei nu sunt foarte emotionale (scopul nu este de a evoca un sentiment in cititor)
• de obicei nu contin formulari descarcate si cuvinte prescurtate (deci scriem nu poate, nu ar avea, televiziune)
Daca, pe de alta parte, ai nevoie de ceva mai putin formal (post de blog, scrisoare personala sau text de copywriting), atunci:
• poti folosi un limbaj mai simplu si propozitii mai scurte si iti poti imparti gandurile in mai multe parti
• poti utiliza forme si abrevieri descarcate (nu pot, nu ar fi, TV)
• nu-ti fie frica de limbajul colocvial si scrie de parca te-ai distra direct cu cititorul (se potrivesc si expresii argotice, nume figurate, diferite fraze si pronume personale (eu, tu, meu, tau…)
• Experimenteaza cu emotiile si fii cat se poate de empatic
• Foloseste diateza activa in locul celei pasive
În site-ul Ferestre deschise puteți găsi teste de inteligență amuzante și relaxante, curiozități, citate celebre și articole pline de înțelepciune.
Pentru mesaje care trebuie sa fie clare si concise, este, in general, mai bine sa acorzi prioritate diatezei active in fata celei pasive. De exemplu, spune „I ate an apple”/Am mancat un mar, in loc de „An apple was eaten by me.”/Un mar a fost mancat de mine.
Am citit cu interes acest articol despre beneficiile uleiului de masline si trebuie sa recunosc ca m-a convins sa-l introduc mai des in dieta mea. Sunt impresionat de proprietatile sale antioxidante si antiinflamatoare, care pot contribui la protejarea organismului impotriva bolilor. Cu siguranta voi cumpara un ulei de masline de calitate pentru a ma bucura de toate aceste avantaje.
Articolul acesta mi-a deschis ochii asupra importantei alimentatiei sanatoase. Ma bucur ca am aflat despre aceasta reteta delicioasa si plina de nutrienti. Voi incerca cu siguranta sa o prepar acasa si sa o impartasesc si cu prietenii mei. Multumesc pentru recomandare!